Dansk - English

Kort version - Fuld version


Makroøkonomi (Efterår 2005)

Kursuskode : XMAKRO-U1
ECTS Point : 5 Status : Obligatorisk
Revideret : 24/06 2005 Oprettet : 24/06 2005
Placering : 1. semester Timer pr. uge : 4
Længde : 1 semester Undervisningssprog : Dansk

Målsætning : At bibringe de studerende kendskab til de vigtigste makroøkonomiske begreber og sammenhænge, således at de studerende opnår en forståelse for, hvorledes makroøkonomiske styringsmekanismer anvendes i en åben delvis markedsstyret økonomi. Der vil blive lagt yderligere vægt på ressource- og miljøaspekter i forbindelse med de økonomiske aktiviteter ved produktion og forbrug. Der vil i forbindelse med undervisningen blive påvist de økonomiske styringsmekanismers fordele og ulemper for derved at give de studerende en mere helhedspræget forståelse, dvs. belyse samfundsøkonomien ud fra en mere naturvidenskabelig og "økologisk" synsvinkel.
Hovedindhold : Økonomiske målsætninger og konkurrerende økonomiske opfattelser. Nationalregnskabet og betalingsbalancen. Marginalnytteteori. Efterspørgsel og udbud, herunder elasticitetsberegninger. Effektivitet og international handel. Markedsvigt og markedsvig samt bæredygtig økonomisk udvikling. Faktormarkederne: Arbejdskraft, naturressourcer og realkapital. Indkomstdannelsesmodel for åbent samfund med offentlig sektor. Finanspolitik og konjunkturudjævning. Pengeteori og pengepolitik. Inflation, indkomst- og konkurrencepolitik.
Undervisningsform : Forelæsninger suppleret med mindre øvelser.
Krævede forudsætninger :
Anbefalede forudsætninger :
Relationer : Det konkrete pensum vælges i sammenhæng med pensum i driftsøkonomi og international økonomi således, at unødvendige overlapninger på det mikro-økonomiske område undgås.
Prøveform : Fremmøde samt aflevering af opgaver
Censur : Intern
Bedømmelse : Bestået/Ikke-bestået
Bemærkninger :
Undervisningsmateriale : Erik Strøjer Madsen, Jørgen Ulff-Møller Nielsen, Kurt Pedersen: Økonomisk teori i internationalt perspektiv, DJØF Forlag.
Ansvarlig underviser : Claus Wildt , clwi@dtu.dk