Dansk - English

Kort version - Fuld version


Afgangsprojekt (Forår 2004)

Kursuskode : PAFP-20-U1
ECTS Point : 20 Status : Tilvalg
Revideret : 15/06 2004 Oprettet : 01/02 1997
Placering : 6-7 semester Timer pr. uge : 0
Længde : 2 semestre Undervisningssprog : Dansk

Målsætning : I Undervisningsministeriets Bekendtgørelse nr. 681 af 15. juli 1996, § 21, står der, at "….afgangsprojektet omfatter en selvstændig eksperimentel, empirisk og/eller teoretisk behandling af en praktisk problemstilling i tilknytning til uddannelsens centrale emner. Afgangsprojektet skal dokumentere den studerendes evne til at anvende ingeniørmæssige teorier og metoder inden for et fagligt afgrænset emne". Den vejledning, som gives under afgangsprojektet, har således til formål - at give den studerende lejlighed til at arbejde med den i studiet erhvervede viden og kunnen i den konkrete projektvirkelighed ud fra et helhedssyn på den foreliggende opgave, - at træne den studerende i kritisk at vælge relevante løsningsmetoder og kombinere dem selvstændigt ud fra den foreliggende opgaves konkrete behov, - at give den studerende erfaring i at arbejde med et større sammenhængende problemkompleks fra virkelighedens verden inden for produktionsingeniørens faglige kompetenceområde, - at sætte den studerende i stand til at dokumentere og formidle indhold og resultat af en større sammenhængende projektopgave, således at den direkte kan anvendes i en virksomhed.
Hovedindhold : Afhængig af opgavens karakter og indhold, vil det faglige indhold f.eks. være beskrevet således: - Opstilling af en konkret større projektopgave (pilotprojekt) ud fra et erkendt og afdækket problemkompleks eller formuleret mål. Der skal udarbejdes en problemformulering og der skal redegøres for, hvorledes projektet tænkes gennemført, hvilke metoder der forventes taget i anvendelse samt endelig en tidsplan for det forventede forløb. - Beskrivelse, analyse, afgrænsning og modellering af funktioner og processer bag et erkendt problemkompleks eller et formuleret mål. - Opstilling af en kravspecifikation til en problemløsning eller en målopfyldelse. - Opstilling, diskussion, vurdering og prioritering af løsningsmuligheder. - Opstilling af handlingsplaner for implementering af en valgt løsning eller løsningssæt. - Implementering af løsning på en opgave og en opfølgning på effekten. - I det nødvendige omfang inddrages konkurrenceevne, omkostninger, eksternt miljø og arbejdsmiljø i arbejdets enkelte faser.
Undervisningsform : Det anbefales, at afgangsprojektet udføres af tomandsgrupper. Gruppen får fast tilknyttet en vejleder (lærer), som på de studerendes initiativ følger projektets forløb og sammenhæng. Herudover kan der fagligt trækkes på hele lærergruppen. Ansvaret for projektets forløb og indhold er alene de studerendes og vejledningen er et tilbud. I løbet af 6. semester arrangerer den tilknyttede lærergruppe 2-3 orienteringsmøder om pilotprojektet. Her orienteres der om forhold vedrørende afgangsprojektet og det at finde en relevant og egnet projektopgave. Afgangsprojektet forudsætter en arbejdsindsats pr. studerende, som svarer til 150 timer pr. 5 ECTS-point, altså 600 timer ved 20 ECTS-point.
Krævede forudsætninger : De obligatoriske kurser og projekter på uddannelsens 4 første semestre skal alle være bestået. Ingeniørpraktik skal være gennemført og godkendt, eller der skal være opnået dispensation herfor. Bestået eller tilmelding til (og deltager i) undervisningen i tilvalgskurser svarende til min 20 ECTS-point skal være opfyldt. Det er en forudsætning for gennemførelse af afgangsprojektet, at pilotprojektet kan godkendes. Normalt vil dette ske ved udgangen af 6. Semester
Anbefalede forudsætninger : Det anbefales, at det antal tilvalgsfag, som er nødvendigt for at afslutte uddannelsen, er bestået senest samtidig med afslutningen af afgangsprojektet, dvs ved udgangen af 7. Semester.
Relationer : -
Prøveform : Projekt
Censur : Ekstern
Bedømmelse : 13-skala
Bemærkninger : Projektfremlæggelse med efterfølgende samtale. Der afleveres en rapport, som bedømmes. Herefter er der en mundtlig fremlæggelse, hvor de studerende har lejlighed til at præsentere deres arbejde, yderligere begrunde og motivere de foretagne valg, supplere med andre synsvinkler og perspektiver og hvor censor og vejleder har lejlighed til at stille spørgsmål til rapport og projektforløb. Denne studieenhed kan ikke vælges af studerende, der tidligere har gennemført et afgangsprojekt.
Undervisningsmateriale : Yderligere materiale gældende for afgangsprojekt kan rekvireres.
Ansvarlig underviser : Frode Andersen , fa@ihk.dk