Dansk - English

Kort version - Fuld version


Projekt 3 - Integreret produktudvikling (Forår 2011)

Kursuskode : XPRO3-U1
ECTS Point : 15 Status : Obligatorisk
Placering : 3. semester Timer pr. uge : 12
Længde : 1 semester Undervisningssprog : Dansk

Hovedindhold : Afsætningsøkonomi:
Industriel markedsføring (Business-to-Business):
Organisationers købsadfærd, købscentre, købsbeslutningsprocesser, købsklasser, kunderelationer, relationsmarkedsføring, netværk.
Databehov, informationsindsamling og -behandling.
Personligt salg, forhandlinger, samarbejdsformer.

Erhvervsøkonomi:
Investeringsbegrebet, rentesregning, opstilling af investeringskalkule, vurderingsmetoder og valgmuligheder.
Optimal levetid for anlæg.
Afskrivningsprincipper.
Finansieringsbehov, vurdering af finansieringskilder, kalkule over finansieringsomkostninger, herunder beregning af effektiv rente af lån.
Beskrivelse af virksomhedens økonomi, herunder økonomisk styring, budgettering, årsregnskabet og problemer ved overskudsopgørelse og vurdering af aktiver.

Produktion:
Projektplanlægning, MRP, SCM, JIT/Kanban, produktivitet, lagerstyring, beslutningsværktøjer, gruppeteknologi, layout, sammenhængen mellem produktionsopgaver og systemer, lokationsstrategier og værktøjer, praktisk produktionsplanlægning.

Videnskabsteori:
- Diskussion af forholdet mellem grundvidenskab og ingeniørarbejde og forholdet mellem naturvidenskab og samfundsvidenskab.
- Vidensproduktion indenfor problemorienteret projektarbejde:
1) Forholdet mellem problemformulering, teori, model og empiri
2) Valg og anvendelse af undersøgelsesmetoder
3) Kvalitetsvurdering af undersøgelsesmetoderne (relevans, reliabilitet og validitet)
4) INTP-modellen eller ?

Der tilbydes desuden undervisning i SolidWorks.

Projekt - se nærmere under undervisningsform.
Undervisningsform : Forelæsninger, brug af internettet, gruppearbejde, opgaveregning, øvelser, cases. Der afsættes en eftermiddag om ugen i de første to tredjedele af semesteret til først virksomhedsundervisning (i virksomheden) og derefter projektvejledning (den semesteransvarlige). Der er teoriundervisning i de første to tredjedele af semesteret, hvorefter den skemalagte tid er til rådighed for projektarbejdet. Der er i den sidste tredjedel af semesteret faste tider for vejledning inden for de tre teoriområder.

Projektet laves i grupper, hvor grupperne selv skal vælge emnet for projektarbejdet. Grupperne dannes i den første uge af semestret.
Der vælges et overvejende maskinteknisk produkt, man har lyst til at videreudvikle. Med udgangspunkt i dette produkt opbygges en fiktiv virksomhed med hovedvægten lagt på de tre teoriområder: Erhvervsøkonomi, produktion og afsætning/salg. Der arbejdes med videreudvikling af det valgte produkt med udgangspunkt i INTP-modellen (i videnskabsteoridelen diskuteres anvendelsen af denne model samt alternative modelanvendelser). Der skal også vælges to supplerende produkter (der dog ikke er en del af produktudviklingsopgaven), som virksomheden producerer og afsætter.

Projektet kommer dermed til at at bestå af to dele: Videreudvikling af et valgt produkt med udgangspunkt i INTP-modellen og opbygningen af en fiktiv virksomhed, som kan fremstille dette produkt.

Produktudvikling: Hvordan kan det valgte produkt videreudvikles? Man skal arbejde systematisk og bruge metoder/værktøjer som gruppen finder i litteratur og på internettet. Sideløbende med arbejdet med produktudviklingen opbygges/beskrives en fiktiv virksomhed, som kan fremstille dette produkt.

Fiktiv virksomhed: Virksomheden opbygges/beskrives således, at den ikke bliver uoverskuelig (datamængden må ikke blive for stor) – men heller ikke for enkelt (her kommer fx de to supplerende produkter ind). Man koncentrerer sig om det væsentligste inden for primært de ovennævnte tre teoriområder. Forskellige betingelser/forhold undersøges/opstilles, som fører til nogle interessante problemstillinger og muliggør anvendelse af teori inden for de tre områder.

Projektrapporten skrives på engelsk og må maksimalt være på 50 normalsider.
Krævede forudsætninger : -
Ansvarlig underviser : Carl Ankjær Nielsen , can@ihk.dk