Dansk - English

Kort version - Fuld version


Byplanlægning (Forår 2013)

Kursuskode : PRBYP-U1
ECTS Point : 5 Status : Obligatorisk
Revideret : 28/01 2011 Oprettet : 19/01 2010
Placering : 2. semester Timer pr. uge : 4
Længde : 1 semester Undervisningssprog : Dansk

Målsætning : Den studerende skal lære at arbejde med en lokalplan og herunder lære at håndtere komplekse situationer i det bebyggede miljø, lære at se og vælge de forhold, der er væsentlige for et områdes udvikling. Den studerende skal lære at se de forhold, der skaber udvikling og trends i byen, og kunne bruge denne viden til at genere nye koncepter for byens udvikling.

Læringsmål:
Den studerende skal efter kurset:
- kunne koordinere arbejdet med en lokalplan – og herunder arbejdet med at lave de nødvendige analyser som baggrund for en lokalplan, inddrage lokalplanområdets relationer – og herunder planrelationer - til bykvarteret og byen og sikre ønskede kvaliteter i lokalplanen, samt gennem lokalplanen at sikre de ønskede kvaliteter for området.
- skal ubesværet kunne orientere sig i lokalplaner og kommuneplaner og forstå indholdet i dem med baggrund i en viden om, hvordan de er bygget op, og hvilke plansystemer de indgår i
- skal kunne stille spørgsmål til planlægningspraksisser ud fra en viden om forhold, der har betydning for byernes udvikling og forhold, der genererer ændringer i planprakis og byudviklingen.
- kunne agere relevant som en professionel, der repræsenterer enten en kommune eller en investor i forbindelse med udvikling at et byområde.
Hovedindhold : Kurset er planlagt at rumme følgende i emner:
- Intro og hvorfor byplanlægning
- Plansystemet – planformer
- Lokalplaner i praksis (indhold – form – hvordan arbejde med en lokalplan)
- Data til planlægning
- Lokalplaners jura
- Kommuneplanlægning i praksis
- Kommuneplansformer
- Regionale forudsætninger for byudvikling
- Trends i byudviklingen – vækst/omdannelse – rationalitet - italesættelse
- Brændpunkter i byudviklingen – områder der står for omdannelse
- Bæredygtighedens former i byen
Undervisningsform : Undervisningen vil dels bestå af forelæsninger med tilknyttet gruppearbejde og plenumdiskussioner og dels af projektarbejde. Opgaven i projektarbejdet vil være at lave en lokalplan for et udvalgt område. Det vil foregå i grupper med 3-4 personer.
Relationer : Kurset er for alle på PI, og er en del af i alt 3 kurser om infrastruktur og byudvikling hvor de to næste vil være en del af infrastruktur, by og bygningsspecialiseringen.
Prøveform : Mundtlig evaluering på grundlag af udført projekt
Censur : Ekstern
Bedømmelse : 7-trinsskala
Bemærkninger : Projektarbejdet vil indgå med en vægt i bedømmelsen og en mundtlig eksamen med udgangspunkt i projektarbejdet.
Undervisningsmateriale : Der vil til de enkelte lektioner blive angivet litteratur.
Ansvarlig underviser : Knud Erik Hansen , keh@ihk.dk