Dansk - English

Kort version - Fuld version


Digital signalbehandling og matematik 1 (Forår 2006)

Kursuskode : EDSM1-U01
ECTS Point : 10 Status : Obligatorisk
Revideret : 29/08 2005 Oprettet : 22/06 2000
Placering : 1. semester Timer pr. uge : 8
Længde : 1 semester Undervisningssprog : Dansk og engelsk

Målsætning : Den studerende skal efter kurset: Kunne anvende komplekse tal til beskrivelse af sinusformede signaler. Kunne anvende vektorer og matricer bl.a. til formulering og løsning af lineære ligningssystemer. Kunne anvende diffentialligninger i beskrivelse af simple fysiske systemer. Kunne anvende frekvensrespons til beregning af stationære signaler. Forstå begrebet talfølge samt i simple tilfælde kunne analysere konvergensforholdene for en talfølge. Kunne anvende potensrækker og Fourier rækker til analyse og syntese af funktioner (signaler). Kunne anvende MATLAB til simulering og analyse af simple signaler og systemer.
Hovedindhold : Kurset er opdelt i to parallelle forløb med samme vægt: Grundlæggende matematik og Digital signalbehandling. Undervisningen i digital signalbehandling har til formål at støtte indlæring og anvendelse af matematikken. Gennem den digitale signalbehandling sættes matematikken i relation til ”den virkelige verden”. Hovedindhold i matematik: -Komplekse tal. -Lineær algebra (vektorer, matricer,...) -Diffentialligninger (2 ordens med konstante koefficienter) -Talfølger og rækker (grundbegreber). -Potensrækker, Taylor og Maclaurin rækker. Hovedindhold i digital signalbehandling: -Sinusformede signaler på reel og kompleks form. -Spektrum for signaler. Fourierrækker i kontinuert tid. Som værktøjer til støtte for indlæringen anvendes MATLAB.
Undervisningsform : Klasseundervisning kombineret med opgaveregning samt brug af MATLAB.
Krævede forudsætninger : Ingen
Anbefalede forudsætninger : Ingen
Relationer : Kursusopgaver er en obligatorisk del af semesterprojektet.
Prøveform : Se under bemærkninger
Censur : Intern
Bedømmelse : Bestået/Ikke-bestået
Bemærkninger : I kurset indgår et antal obligatoriske kursusopgaver. Godkendelse af disse er en betingelse for indstilling til eksamen. Den mundtlige eksamen er individuel. Der tages udgangspunkt i en stor caseopgave, som dækker størsteparten af det pensum der er læst. Caseopgaven udleveres 3 dage før eksamen.
Undervisningsmateriale : James McClellan, Ronald Schafer, Mark Yoder: Signal Processing First. (Prentice Hall 2003) ISBN 0-13-120265-0.

Anthony Croft, Robert Davison, Martin Hargreaves: Engineering Mathematics, 3rd ed. 2001.

Noter

Supplerende litteratur: The MathWorks Inc.: Getting started with MATLAB 6. (Print af MATLAB online dokumentation)
Ansvarlig underviser : Bjørn Klint Christensen , bjchr@dtu.dk